Hoe word ik een ‘budgetbruid’

 

Ik heb het er al eerder over gehad, een gemiddelde bruiloft in Nederland kost zo’n 10 tot 15 duizend euro, ik vind dat echt héél veel geld. Wij hebben echt wel wat over voor onze grote dag, maar dat gaat me echt te ver. Ons plan is om tussen de acht en de tienduizend euro uit te geven. Nu geef ik toe dat ik nog heel wat had kunnen besparen en tips om geld te besparen zijn volgens mij altijd welkom. Daarom ga ik jullie verklappen waar je op kunt besparen als je een bruiloft gaat plannen. Hebben jullie pen en papier bij de hand?

 • Als allereerst een inkoppertje, het aantal personen dat je uitnodigt.
  Je betaald overal per persoon, dus als je wilt besparen is dit een van de eerste dingen waar je naar kunt kijken. Een gemiddelde avondgast kost al gauw zo’n 35 euro aan hapjes en drankjes, een daggast natuurlijk een stuk meer. Dus tel uit je winst!
 • Decoratie
  Sommige mensen vinden dit belangrijker dan andere. Ik heb best wel een ‘pinterest-waardige bruiloft’ in mijn hoofd en daar komt de nodige decoratie bij kijken. Zeker als je op internet gaat kijken tikt het al gauw flink aan want: “dit is leuk, oh dat kan ik ook wel gebruiken”. en daar gaat weer 100 euro…
 • Bloemen
  Een bruidsboeket is leuk, hoort er ook wel bij (vind ik). Maar bloemen zijn duur, en natuurlijk nóg duurder als je er -bruids- voor zet. Vroeger kregen alle daggasten een corsage van verse bloemen, had de bruid een mooi boeket. Misschien nog een zelfde soort boeket voor op de auto, mooie bloemstukken voor op tafel, ga zo maar door. Als je bedenkt dat (afhankelijk van je wensen) een bruidsboeket al zo’n 50 tot 150 euro kost, kan dit alles een duur grapje worden. Als alternatief kun je zelf corsages knutselen met dingen die bij jullie thema of kleur passen of je laat ze lekker helemaal weg. En je kunt ook prima een bruidsboeket van nep bloemen maken of laten maken. Heb je nog als voordeel dat die jaren mooi blijven ook!
 • Trouw op een doordeweekse dag
  De kosten om te trouwen variëren per gemeente, de een is duurder dan de ander. En in het weekend of op locatie (buiten het gemeentehuis) trouwen is nóg duurder. Als het je niet zo veel uit maakt kun je soms zelfs nog op een bepaalde dag gratis trouwen, dit is vaak op een maandag of dinsdagochtend. Enig nadeel hiervan is wel dat je alleen je getuigen mee mag nemen en dat het een korte ceremonie is zonder persoonlijk praatje. Maar toch, scheelt een paar honderd euro. *Ka-ching*
 • Trouwvervoer
  Als je altijd al gedroomd hebt van trouwen met een koets met witte paarden, vooral doen! Maar als het je niet uit maakt, kan het een hoop geld schelen. Vaak huur je zo’n auto, koets of whatever voor een dag maar maak je er maar heel even gebruik van. Natuurlijk staat het wel leuker op de foto’s dan je eigen Fiat Panda of zo, maar je kan ook gerust eens rondvragen of er vrienden of kennissen zijn met een mooie auto die je kunt huren of lenen voor die dag. Scheelt weer knaken!
 • Doe het lekker zelf
  Alles wat je laat doen kost geld. Zo simpel is het. Dus Bedenk wat je zelf kan doen en schakel de hulp van vrienden en familie in. Ken je iemand die kapster is, vraag of zij je haren wil doen. Bakt er iemand in je familie super leuke taarten? Misschien kan zij ook wel je bruidstaart maken. Vaak heb je heel wat mensen in je omgeving die wel het een of ander voor je kunnen betekenen. Natuurlijk wil je er dan alsnog wel voor betalen, maar het scheelt vaak aanzienlijk in de kosten.
 • De Trouwjurk
  Dit is best wel een gevoelig puntje voor veel bruidjes. Die jurk… die moet wel perfect zijn. En natuurlijk! Dat moet hij ook. Maar je hebt super veel mogelijkheden om hier op te besparen. Ga bijvoorbeeld eens kijken in een outlet, nieuwe jurken van de collectie van vorig jaar. Niks mis mee! Vaak betaal je daar maximaal €1000 voor je jurk (nog geld genoeg..) waar je in een ‘normale’ bruidswinkel minimaal dat geld kwijt bent. Als je helemaal een durfal bent kun je ook op internet op zoek gaan naar een jurk, of een jurk huren. Dan ben je voor een paar honderd euro klaar… Moet je natuurlijk wel net vinden wat je leuk vindt.

Als ik al deze tips zelf had opgevolgd was ik nu een heel stuk goedkoper uit geweest, haha. Dus doe er vooral je voordeel mee, letterlijk!

Heb jij nog goede bespaartips? dan lees ik ze graag!

6 reacties op ‘Hoe word ik een ‘budgetbruid’

 1. Onderhandelen. Over alles haha. Fotograaf, taart, feest locatie. Kan vaak nog wel wat van de prijs af. Wij zijn getrouwd voor zo’n 5a 6000 euro. Incl auto, fotograaf, jurk, alles. Mijn jurk was een model van 2 jaar daarvoor en kon ik mooi voor 500 kopen 😉

  Like

 2. wij hebben bezuinigd op de worstenbroodjes, scheelde ons toch mooi zo’n € 150,00 waardoor het totaalbedrag op €30.850,00 kwam. Doe er je voordeel mee! (Overigens was dat nog in het gulden- tijdperk maar ik kan het guldenteken nergens vinden)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s