Help wat moet ik aan op een bruiloft?

Je hoort en ziet het steeds meer: een dresscode voor een feest. Maar wat is wijsheid? Wel of geen dresscode voor je gasten? En wat houdt zo’n dresscode precies in? Vandaag praat ik jullie bij over wat er verwacht wordt bij een bepaalde dresscode. En, wat kiezen wij? Wel of geen dresscode, en welke dan? Hier komen ze, op volgorde van trés chique naar casual.

White tie:
Deze dresscode wordt niet vaak gebruikt, omdat deze dresscode hele strenge regels heeft. Je komt deze dresscode nog wel eens tegen bij gala’s. De mannen moeten in rokkostuum en zwarte lakschoenen aan, en zoals de naam zegt; een witte strik dragen. Ze mogen geen horloge aan en kunnen kiezen voor een hoed. De vrouwen moeten een lange jurk aan, met handschoenen tot over de ellebogen. Sieraden mogen, maar ze moeten niet te opzichtig zijn. Je snapt dat dit geen populaire dresscode is op bruiloften.

Black tie:
Deze dresscode is nog steeds chique, maar iets minder ‘stijf’. Mannen moeten in smoking met wit overhemd. Ze mogen geen hoed dragen en de zwarte lakschoenen zijn nog steeds een must. De vrouwen hebben bij deze dresscode iets meer keuze, ze mogen of een lange jurk aan, of een cocktailjurk en mogen accessoires dragen.Ik vind deze dresscode nog steeds erg strikt, en zou hem zelf ook niet kiezen voor onze bruiloft.

Cocktail:
Deze dresscode is een stuk losser en feestelijker dan de twee bovenstaande dresscodes. Dit is dan ook een meer gebruikte dresscode op bruiloften dan White & black tie. De mannen dragen een donkerblauw of een zwart pak met een wit overhemd. Een stropdas mag, maar is niet verplicht. Ook is de regel over de zwarte lakschoenen hier niet van toepassing. De vrouwen mogen eigenlijk heel veel, als het maar stijlvol en feestelijk is. Je mag uitpakken met een geweldige partydress, een jurk met een mooi decolleté of iets met glitters. Dit zijn een paar voorbeelden, maar bijna alles kan en mag. Doe er een paar mooie hakken bij en maak het geheel af met sieraden en je bent klaar om te gaan. Liever geen hakken? dan zijn lage nette schoenen een goed alternatief. Als het maar geen sneakers zijn! Wil je dat het een stijlvol maar feestelijk geheel wordt? Dan is deze dresscode een goeie keuze!

Tenue de ville:
Dit betekent: stadskleding, maar dat zegt eigenlijk niet zo veel over wat er van je verwacht wordt. Er zijn toch nog wel wat strenge kledingvoorschriften te vinden over deze dresscode, en er zijn een aantal regels waar je jezelf aan dient te houden. Allereerst moet het geheel netjes zijn, de man wordt in een mooi pak verwacht. De kleur maakt niet gek veel uit, al is zwart bij deze dresscode niet gebruikelijk en mag het ook allemaal niet te fel zijn. Het overhemd moet een lichtere kleur zijn dan het pak en een stropdas is verplicht. Voor de vrouwen zijn lichte pastelkleuren en aarde tinten een goed idee. Vrouwen hoeven niet per se in een jurkje te komen, als ze er maar netjes uit zien. Dus een rok met een blouse of een jumpsuit mag ook. maak het af met een paar mooie sieraden en je ziet eruit om door een ringetje te halen.

Smart casual:
De naam zegt het al, dit is een relatief casual dresscode, hoewel hier geen spijkerbroeken gedragen mogen worden. De mannen dragen een nette broek met een blazer, hoewel een jasje niet per se moet. Een stropdas is hier wel nog steeds gewenst. Een wit overhemd hoeft hier niet meer, een blouse met een motief of een kleurtje is een goed alternatief. De vrouwen mogen hier een jumpsuit, een mantelpak of een jurkje dragen. De keuzes zijn redelijk eindeloos, als het maar wel netjes is

Casual:
Deze lijkt behoorlijk op de smart casual, maar is nog een tikkeltje vrijer. Je mag als man zelfs in een jeans komen. Zorg er dan alsjeblieft wel voor dat het een mooie jeans is, niks met gaten of versleten plekken, maar dat spreekt voor zich mag ik hopen. Daarbij, als je casual naar een bruiloft gaat mag je er wel voor zorgen dat je alsnog een mooie blouse draagt met eventueel een blazer. De schoenen mogen sportief zijn, maar wederom wel netjes. De vrouw heeft veel keuze. feestelijk of juist heel hip, alles kan! Deze dresscode ‘verplicht’ zelfs geen hakken, terwijl dat bij de andere wel het meest gewenst is. Zorg ervoor dat je niet saai gekleed bent als je casual naar een bruiloft gaat, het is tenslotte wel een feestje!

 

Ik hoop dat jullie dit een nuttig artikel vonden en dat je er wat van hebt opgestoken. Wij willen geen dresscode opleggen aan onze gasten, maar dat betekent natuurlijk niet dat je zomaar wat kan aantrekken. Vergeet niet dat een bruiloft een speciale en feestelijke gelegenheid is en doe je best om er mooi uit te zien, ook als er geen dresscode is. Daarom geef ik nog een paar algemene tips voor je outfit als je te gast bent op een bruiloft.

Algemene tips:
Vrouwen: draag geen te dikke of enorm glanzende panty, dat is gewoon niet zo mooi. Wit is sowieso altijd een no-go behalve als het bruidspaar daar expliciet om vraagt. En last but not least; kleur op kleur is meestal goed, maar kijk uit dat het niet teveel van hetzelfde wordt.
Voor de mannen: laat je sportsokken thuis, zorg dat je sokken matchen bij je pak. waarschijnlijk niet nodig maar hè, better safe than sorry. Als je een stropdas aandoet, kies dan niet voor gekke prints of te felle kleuren, het moet mooi passen de rest. Zorg er voor dat je schoenen matchen bij je riem, dat ziet er meteen mooi verzorgd uit. En tot slot; wanneer je een pak draagt, zorg dat het mooi passend zit. Vroeger waren los zittende pakken meer regel dan uitzondering, jammer want met een mooi passend pak lijk je meteen een stuk slanker!

Welke dresscode is jullie favoriet? Zouden jullie je gasten er eentje geven?

Een deel van de informatie in dit artikel komt van ‘The perfect wedding‘.

4 reacties op ‘Help wat moet ik aan op een bruiloft?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s